Discgolf för nybörjare

Ska du köpa din första disc (frisbee)?

Vill du bara ha tips på discar för dig som är ny? Klicka på länken EASY TO USE.

Vill du lära dig mer om hur en disc fungerar och hur du ska välja en disc som passar dig kan du läsa mer här. När man ska köpa en disc för första gången finns det ett par saker att tänka på, vilken sort? vilken modell? vilken plast? vilken vikt?

Precis som det finns olika klubbor i golf finns det olika sorters discar (frisbees) i discgolf. Ovanför ser du skillnaden på en putter, midrange, fairway driver och distance driver. Sen finns det mängder med små variationer av varje putter, midrange osv dessa skillnader beskrivs med hjälp av siffror. Det brukar finnas fyra siffror på en disc som betyder olika saker. Här har vi ett exempel på en fairway driver som har siffrorna: 9/5/-1/2

 

Speed: Den först siffran (9) kallas speed och berättar hur snabb discen är. Ett högre nummer betyder att discen går att kasta längre men representerar också hur hårt du måste kasta discen för att den ska flyga som de andra siffrorna visar. 

Glide: Den andra siffran (5) berättar hur mycket glid discen har, högre tal betyder mer glid. 

Turn: Den tredje siffran (-1) representerar hur understabil discen är och berättar hur mycket discen flyger åt höger. Detta är förutsatt att du kan generera kraften som behövs för en speed 9 disc. Kan du inte kasta den tillräckligt hårt kommer den inte flyga åt höger. Detta gäller för någon som kastar backhand och är högerhänt, kastar du forehand eller med vänster blir det omvänt.

Fade: Den fjärde siffran (2) representerar hur överstabil discen är och berättar hur mycket den flyger åt vänster. När en disc tappar fart flyger de alltid åt vänster. Detta gäller för någon som kastar backhand och är högerhänt, kastar du forehand eller med vänster blir det omvänt.

1: Att tänka på när du väljer disc (frisbee)

Som nybörjare vill man ha discar som är understabila (går åt höger) för att kasta så långt och rakt som möjligt. För att hitta en disc som är understabil leta efter - på tredje siffran ex: 7,5,-3,1. Har en disc -3 i värde går den mycket åt höger och flyger då rakare för spelare med mindre kraft. Faktorer som vind, vinkel och teknik påverkar också hur discen flyger. 

2: Att tänka på när du väljer plast

Det finns många olika plaster med små variationer. Men de vanligaste är premium-plast och basic-plast.

Premium-plasten kostar mer men håller längre och klarar av att träffa många träd innan det tar stryk och börjar flyga annorlunda. Exempel på premiumplast är (K1) från Kastaplast.

Basic-plasten är billigare och brukar användas till putters och midranges då man får bättre grepp i den. Träffar man ett träd med en disc i basic-plast kan den ändra form eller få ett hack. Exempel på basic-plaster (K3) från Kastaplast.

3: Att tänka på när du väljer vikt

Discar brukar väga mellan 150-175g. Putters och midranges brukar man ha i vikter mellan (170-175g). En tyngre disc ger dig mer kontroll då den inte påverkas av vinden lika mycket som en lättare disc. Detta är fördelaktigt när du vill landa nära eller i korgen utan att blåsa iväg.

Drivers brukar variera mellan 160-175g. En disc som väger mindre kan va bra alternativ till juniorer eller spelare med mindre kraft. En lättare disc går att kasta längre med men ger mindre kontroll då de påverkas mer av vind och teknik. 

Jag hoppas att detta ska hjälpa dig att hitta en disc som passar! Har du fler frågor är det bara att höra av dig så hjälper jag dig så snabbt jag kan!